Swet Sundjer Boba
Swet Sundjer Boba

Swet Sundjer Boba


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Holandija - Amsterdam

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Holandija - Amsterdam taj Pet Nov 04, 2011 3:30 am

Dragana

avatar
Admin
Admin
Najčuveniji primer flamanske progresivne socijalne politike je odnos prema lakim drogama. U potpunosti legalno možete posetiti kofišop i kupiti do 5g kanabisa odjednom. Ne zaboravite, postoje pravila - bez oružja, briga, teških droga, i samo za punoletne. U Amsterdamu sve ulice polaze od glavne železničke stanice i granaju se preko kanala u svim pravcima. Dam Square je centar grada, udaljen oko 7-8 minuta od stanice. Orijentacije radi: Ulica crvenih fenjera (Red Light District) nalazi se ka istoku i ograničena je ulicama Warmoesstraat, Oude Doelenstaat, Yeedijsk, Nieueuwmark. Mada sumnjam da se možete izgubiti. Polugole prostitutke nudiće vam se iz osvetljenih izloga i ako ste simpatični, smanjiti vam cenu. Najčuveniji primer flamanske progresivne socijalne politike je odnos prema lakim drogama. U potpunosti legalno možete posetiti kofišop i kupiti do 5g kanabisa odjednom. Ne zaboravite, postoje pravila - bez oružja, briga, teških droga i samo za punoletne. U Amsterdamu policija nema pravo na pretres, izuzev uz nalog. Jedini policajci koje ćete videti juriće na rolerima i uživati u sunčanom danu. Van Gogh Museum (Holanđani kažu Van Hoh) poseduje oko 200 njegovih slika, uključujući i remek-dela, sve je poređano hronološki. Tu je najveća kolekcija Van Gogovih slika na svetu. Gužva je velika, ne obazirite se i uživajte. Mali kafić se nalazi u prizemlju muzeja, prežalite nešto novca i probajte ukusne kroasone sa čokoladnim kremom, i odmah se vratite gore. Muzej sadrži i nekoliko dela Lotreka, Bernarda i nekih drugih slikara i skulptora 19. veka, ali da biste zaista videli impresioniste na delu Musee d’Orsay u Parizu je mesto za vas. Rijksmuseum se nalazi u blizini, kroz mali park ispred muzeja možete proći nonšalantno i pridružiti se veselim Holanđankama u brčkanju nogu u bazenu. Muzej poseduje Rembrantovu Noćnu stražu, oskrnavljenu u danima nezadovoljne aristokratije. Trajekti su besplatni, oni dolaze i polaze sa keja iza stanice i odvoze vas kuda želite. Isprobajte vožnju do nekog naselja i nazad. Ne morate da silazite, ima mnogo linija, i ako baš ne znate holandski (a ne znate), nemojte da kušate sreću. Uz taktove There is no love in the hearth of the city i taj crnački vokal Amsterdam će biti grad iz snova. Besplatno!

http://swetsundjerboba.forumsr.com/

2 Re: Holandija - Amsterdam taj Ned Nov 06, 2011 3:40 am

jovana

avatar
Moderatori
Moderatori
Amsterdam je grad tolerancije i različitosti, grad istorije, zabave i grad odlično organizovanog prevoza.Prostitutke su deo legalne i regulisane industrije koja obuhvata i obavezne zdravstvene preglede i porez na dohodak


U Amsterdamu vaša destinacija nikada nije predaleko, naročito ako sledite onu staru latinsku izreku – dok ste u Rimu ponašajte se kao Rimljani – što u konkretnom slučaju znači da Amsterdam obilazite kao pravi Amsterdamci, vozeći bicikl, naravno.


Mapa Amsterdama


Svi znaju da je Amsterdam grad za zabavu – opušten i otvoren za sve bez obzira na godine, pol, rasu ili veru. Pri tome se ne misli samo na mogućnost konzumiranja marihuana i isprobavanje iste u neograničenim količinama bez sankcija. Prvenstveno se misli
na toleranciju i opuštenost koja tamo vlada. Amsterdam je grad
karakteristične holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova. Ispresecan je sa 40 kanala i ima 40 mostova zbog čega mnogi grad zovu "Venecija na severu". Amsterdam čini posebnim
to što gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vreme i
kulturni spomenik, ali i deo istorije i savremenog izgleda grada.


Amsterdamski kanal

Amsterdam
je glavni i najveći grad Holandije. Osnovan je krajem XII veka kao malo
ribarsko mesto na obali reke Amstel, a danas je veliki finansijski i
kulturni centar.

Biciklizam

U
ovom gradu možete videti apsolutno sve, od najnovijih automobila do
ipak najomiljenijeg prevoznog sredstva – starih bicikala; od skupih
barova. pa sve do oronulih pabova. Iako Amsterdam ima jako dobro
organizovan javni prevoz, on je izuzetno skup i malo ko se njime služi. Po gradu se svi voze biciklima, to je najjeftinije i najzabavnije rešenje problema prevoza – kroz grad. Napravljene su posebne trake, semafori i okretnice za bicikle, tako da vozačka diskriminacija ovde ne postoji. Ali, ni jednog trenutka ne smete zaboraviti da najmasovniji lokalni sport nije biciklizam, nego krađa bicikla. U slučaju da iznajmite bicikl, dobićete i lanac kojim ćete se obezbediti od krađe.


Najmasovnije i najpopularnije prevozno sredstvo – bicikl

Taksi je tamo prevozno sredstvo koje je najskuplje u Evropi i nikako ih ne smete zaustavljati na ulici.

Venecija na severu

Amsterdam je jedna od umetničkih prestonica Evrope. Jedan od osnovnih razloga zašto milioni turista posete Amsterdam u toku jedne godine su zlatna imena holandskih slikara u muzejima. Svi znaju za narodni muzej Rijksmuzeum, Van Gog i muzej savremene umetnosti Stedelijk, ali to nije sve! Amsterdam poseduje više od pedeset muzeja sa bogatim kolekcijama. U bilo koje vreme da se odlučite za posetu glavnom gradu Holandije, sigurno ćete odabrati pravo vreme.

Ipak,
u Amsterdamu vam niko ne može garantovati lepo vreme, ma koje doba
godine da je u pitanju.U svako doba godine vas može iznenaditi kiša koja
često traje danima. Zime su relativno hladne, kišovite, retko sa
snegom, ali vas isto tako usred zime mogu iznenaditi sunčani, gotovo
prolećni dani. Vetar je neizbežan i nekada izuzetno snažan. Leto je
blago, sa temperaturom oko 25 stepeni celzijusovih i često sa kišom i
pljuskovima. Pa ipak, leto u Holandiji može biti idealno rešenje za one koji bi da pobegnu od vrelog balkanskog sunca.


Narodni muzej – Rijksmuzeum

Dam skver

Dam skver je simbol Amsterdama. Sam centar grada koji dan i noć vrvi od turista, prepun je štandova sa hranom, restorana, kafića. Kakvo god da je vreme, uvek se na njemu nešto zbiva – ulični performansi, karnevali, povorke. Ovaj trg vam može biti odličan orijentir, jer sve ulice sa njega vode na gotovo sva važnija mesta.

Poseta Amsterdamu svakako bi bila nepotpuna bez posete zloglasnoj Crvenoj zoni. Ovde atmosfera zna da bude haotična. Turisti se tu guraju među dilerima i prostitutkama, a mogu se videti
i gradske provodadžije i sitni lopovi. Prostitutke u ovom delu grada su
deo legalne i regulisane industrije koja obuhvata i obavezno
zdravstvene preglede i porez na dohodak.

Prostitucija
je glavna, ali ne i jedina atrakcija ovog okruga. Neverovatna
arhitektura koja datira još iz srednjeg veka sigurno će vam zadržati pogled. Ono što ćete primetiti i što ne bi trebalo da vas čudi je to da se oko pet sati posle podna grad naglo isprazni, prodavnice se zatvore i sve utihne.

Inače, prodavnice rade do 17 ili 18 časova i tada svi idu na večere koje su im glavni obrok i to jako poštuju. Što se noćnog života tiče, imate zaista veliki izbor. Od urbanih klubova, trendi i modernih barova do andergraund scene i disk džokeja koji se tek probijaju.

Grad veselja i slobode

Amsterdam, poznat kao grad slobode, grad veselja,
grad mladih, grad multikulturalnosti, siguran je, čist i ugodan.
Istražite ga na jednom od izleta na vodi, ili biciklom kroz stari grad,
razgovarajte sa ljubaznim domaćinima.

Grad različitosti, grad atmosfere i jedan od najvećih "malih" gradova na svetu. Prostorno mali, ali ponudom kulturno-zabavnih sadržaja, koji se tokom
cele godine zbivaju u gradu, metropola u pravom smislu reči. Amsterdam
će nesumnjivo ispuniti sva vaša očekivanja: od uživanja u prelepim,
neobičnim amsterdamskim pejzažima do odličnog šopinga, ali i još mnogo toga.

Najveće turističke atrakcije Amsterdama svakako su muzeji.

Van Gog


Muzej Van Goga

U muzeju Van Goga izloženo je nekoliko hiljada slika i crteža, a kolekcija je postavljena u tri sekcije. U prvoj, dela Van Goga podeljena su u pet značajnih perioda. Zatim, tu je i prikaz drugih slikara, uključujući i njegove prijatelje i savremenike. U trećoj je prikaz istorije muzeja.

Rijksmuzej je otvoren 1885. godine i poznat je po kolekcijama slika Rembranta, Vermera, Frans Halsa i Jan Stena. Poseta muzeju uključuje i posetu prelepoj bašti sa cvećem, fontanama, skulpturama i letnjikovcima.


Muzej moderne umetnosti Stedelijk

Muzej moderne umetnosti Stedelijk prikazuje impresivnu kolekciju moderne umetnosti Amsterdama.

Rembrantova kuća predstavlja kolekciju njegovih dela, ali i dela njegovog učitelja Pitera Latmana.


Amsterdamski istorijski muzej

Kuća Ane Frank

Nemojte propustiti da vidite Amsterdamski istorijski muzej, koji se nalazi u nekadašnjem sirotištu i prikazuje razvoj Amsterdama od malog sela kraj reke do modernog grada kakav je danas.


Kuća Ane Frank

Posetite
i kuću Ane Frank, koja je čuveni dnevnik pisala tokom rata i koji je
pronađen dve godine kasnije, opisujući iskustva jevrejske dece.


Holandske lale

Ne zaboravite
da je Amsterdam mnogo više od brojnih kofi-šopova i Ulice crvenih
svetiljki. Iako najpoznatije, te dve stvari definitivno nisu jedini
razlog zbog kojeg treba da dođete u ovaj grad.
Pobegnite od svakodnevice i dođite u Amsterdam, kupujte do mile volje,
plešite do iznemoglosti, pogledajte najlepše Van Gogove i Rembranto...

POHVALA LUDOSTI

Pored
poznate liberalnosti, drugo ime Amsterdama je umetnost, transponovana
kroz 42 muzeja, genijalnost Van Goga i Rembranta, kroz živopisnu
arhitekturu, i holandski talenat za elektronsku muzikuPrvobitno ribarsko naselje iz XII veka, nastalo oko nasipa na reci Amstel, prekršteno je u "Amsterdam" i razvilo se kao grad otet od vode. Zahvaljujući marljivosti žitelja i neprekinutoj sili vetrenjača, ova naseobina
nikla je na polderima, pobedivši geografsku depresiju. Danas, na
750.000 stanovnika, grad broji 175 različitih nacija, potomstvo brojnih
pripadnika holandskih kolonija sa egzotičnih ostrva, kao i silnih doseljenika
privučenih tolerantnom lokalnom politikom. Pored poznate liberalnosti,
drugo ime ovog grada je umetnost, transponovana kroz 42 muzeja,
genijalnost Van Goga i Rembranta, kroz živopisnu arhitekturu, holandski
talenat za elektronsku muziku...


Mapa i lokacija Amsterdama

Poštujući tradiciju, zajedno sa pola Evrope koja se ovde sjati da dotakne Raj i Pakao, stižemo na početak produženog vikenda i injekcija odmah počinje da deluje.

Palata na 13.659 drvenih kolaca!


Amsterdam, Kraljevska palata

Veče počinje na Dam-u, centralnom gradskom trgu i stalnom orijentiru za sve pravce. Masivna Kraljevska palata sa oksidirano zelenom kupolom uvek izazove
nevericu da je pobodena na 13 659 drvenih kolaca! Tik do nje je Nova
crkva, prepoznatljiva gotska građevina, na koju je nemoguće ostati
ravnodušan. Kod obeliska – simbola nacionalne borbe za slobodu, skupljaju se grupice maloletnika u šuškavcima, iza ćoška sijaju crvene reklame lokala i ulični ukrasi, kroz uske ulice slivaju se reke turista... Osmeh i ... počelo je.


Amsterdam, Kalverstraat – glavna šoping ulica

Krenuvši "negde na klopu", prolazimo carstvo voska, muzej Madame Tussaud, pa levo kroz autentični deo centra koji vodi do Leidseplein-a, drugog poznatog trga; prvo kroz Kalverstraat
glavnu šoping ulicu, onda preko mostova, malih trgova i tramvajskih
šina, kroz buljuke ljudi i biciklista. Smestivši drugare u stylish Thai restoran, stajem za metalni pult u omiljenom Maoz-u, veganskom fast food-u gde vredni Indijci služe falafele sa psihodelično šarenim salatama.

Umiljata azijska lepotica

Sledeća destinacija je Red Lights District, jasno je... Izbegavajući prebrze bicikliste i tramvaje koji idu po sred Leidsestraat, uz utiske drugara o umiljatoj azijskoj lepotici koja služi kokosovu supu, vraćamo se istim putem do Dam-a. Warmoesstraat prolazi tik pored luksuznog hotela Krasnapolsky i vodi do jezgra marginalnog ali privlačnog sveta poroka. Prolazimo izloge gej i strejt sex shop-ova sa perverznim kožnim igračkama, dimove što kuljaju iza svakog ćoška, stakla coffee-shop-ova
koji razotkrivaju inverzni svet u kome i kratkovide štreberke rolaju
rame uz rame sa sređenim cicama, iskrivljene ulične dilere koji mumlaju
nazive ilegalnih supstanci...


Amsterdam, Hunters Bar

Mrak ulice, kao mrak svesti, vodi do kultne Babe koja je, kao i uvek, krcata. Malo niže je Hunters Bar, miran lokal sa dobrom muzikom i akvarijumima umesto prozora! Pola ekipe je za šankom sa avganistanskim i nepalskim derivatima, ostali su za stolom ispod fluo ribica koje kao da su iz projekcije "Opstanka" na trance platnu. Gde ćemo za vikend? U Panama klub, 15 minuta udaljen od našeg hostela.

Nekadašnja elektrana, sada rejverska Meka na jezeru Ij, nalazi se u industrijskoj zoni grada u koju nas, sutradan ujutro, tera paranoja da će nestati karata. Kvart je kontrast Red Lights crtanom filmu od prethodne noći. Od hostela u Zeeburg-u
vode idilični prizori mirne površine kanala i kućica na njihovim
obodima, sa retkom zimskom travicom ispred i ptičjim gnezdima na
olucima... do sivih kubičnih zgrada sa okruglim otvorima, čudnih figura
po ulici nalik džinovskim stolicama, pa do prizemne zgrade od crvene
cigle koja je danju fini restoran a noću jezgro ludog provoda.

Subotnja noć rezervisana je za Dig Deeper party. Pokušaj da se napravimo VIP i sredimo ulaz na spisak nije uspeo, pa tramvajem broj 10 odlazimo do Centraal Station, a odatle trčimo do Leidseplein-a, gde u bilet servisu kupujemo karte za žurku.

Taj opušteni dan u gradu jedan je od važnijih momenata koji izazivaju zaborav
stvarnosti, lekoviti osmeh pri pogledu na svakakve prolaznike, istinski
krive kućice, unakrsne mostove i kanale. Šetnja i uživanje, poseta holandskim prijateljima u prodavnici ploča i hedonistički raj u poslastičarnici Australians,
gde su najbolji vafli – toplo parče testa preliveno vrelim višnjama i
čokoladom ili karamelom i šlagom... Ni nalik noći koja sledi, u jednom
od, zvanično, najboljih klubova sveta!

U polumračnoj prostoriji gde raznobojna svetla presecaju dim iz mašina, gde zarazni dj Danny Howells pomera čitav klub, gde nad našim glavama đuskaju prelepe Marije Antoanete, gde se ljubav raspršuje u svakoj čestici...

Plesni podijum je postao zemlja čuda gde je poljuljana pamet na putu topljenja, gde emocije pršte pod srebrnom kišom, na nečijem ramenu, uz energičnu muziku i fenomenalnu atmosferu...

Ševeningen, Hag, Roterdam…


Ševeningen – svemirsko pristanište

Posle dva sata spavanja i bauljanja do busa, budim se u Ševeningenu. Hladni morski vetar, loš za sinuse ali dobar za prizivanje
pameti, onemogućava šetnju peščanom plažom i tera nas da uđemo u
svemirsko pristanište. U džinovskoj lopti metalno-staklene konstrukcije,
na visini od desetak metara nalazi se prijatan
kafić. Pogled na ustalasano more, sivo i mutno od peska sa dna, na
sunce i dugačku plažu u sred zime, slab su parametar realnosti, pa je
buđenje u toj slici diskutabilno... kao i sve u Holandiji, uostalom...
Posle šetnje po predivnom elegantnom Hagu i bajkovitom starom Delft-u, sa prvim mrakom ulazimo u Roterdam!

Najveći grad Severne
Holandije, do 2004. bio je najveća svetska luka, kada mesto ustupa
Šangaju. Rekonstrukcija posle fatalnog bombardovanja u Drugom svetskom
ratu donela je ambicioznu novu arhitekturu, ogromne spejsi nebodere i
savremen dizajn. Busom prolazimo grad koji je šokantni antipod retro – Amsterdamu.


Roterdam, stakleni kolosi

Stepenasti
stakleni kolosi u centru, sjaj silnih neonskih reklama duginih boja...
Kompjuterska igrica savršene grafike! Malo dalje od centra su Kijk Kubus, set sivo-žutih kocki za stanovanje okrenutih na spoljni ugao! Stanari su se iselili
zbog originalnih, ali neprirodnih uslova života, zbog zidova i prozora
pod uglom od 45 stepeni... a i zbog stranaca koji su im svakodnevno zavirivali u sobe. Da bi se dočarao život ukrivo, jedna od njih radi kao muzej.


Roterdam, Kijk Kubus kocke za stanovanje

Najviši neboder u državi, Montevideo sa ogromnim M na vrhu, blizu je mosta nalik na Golden Gate sa fluo ljubičastom ogradom! Erazmov most poznat kao Labud, spaja delove grada odvojene rekom Nieuwe Maas. Halucinogeno osvetljenje podstiče ludost kojoj je onaj po kom je most nazvan, napisao pohvalu!

I highlight, nivo bliže nebu - Euromast! Multifunkcionalni toranj sa nezamislivim
pogledom na grad, na čijih 100 metara su moderni objekti gde je moguće
iznajmiti luksuzni apartman, organizovati događaj, ručati u udobnom
restoranu sa belim sofama... Posle prvih 100 m izlazimo iz zone
udobnosti na spoljnu platformu sa prejakim i smrzavajućim vetrom, kom smo bespoštedno izloženi čekajući lift za dalje!


Roterdam, Euroscoop na tornju Euromast

Euroscoop, kosmička stanica, poslednji nivo igrice! Okrugla rotirajuća kapsula na 185 metara! Sedamo ukrug na sedišta udaljena 1 m od providnog zida kapsule i... počinje rotacija oko samog vrha tornja! Letilica se lagano kreće oko svoje ose,
muški glas priča o Roterdamu, duboko ispod su milioni šljaštećih
raznobojnih tačkica, sjajna linija reke, minijaturni brodići. Ustali sa sedišta, fiksirani smo nogama za pod a licima za zid,
hipnotisani prizorom 3D slike zbog koje svaka dosadašnja percepcija
deluje kao laž! Mirna lebdeća sfera i ukinuto vreme, inspiracija za beg sa planete.

Posle još dva dana u Amsterdamu, javlja se i nemir...hoćemo li doći još neki put?

Hoteli i hosteli u Amsterdamu

Cene smeštaja variraju u zavisnosti od perioda godine, razlikuju se u punoj sezoni ili van sezone, kao i vikendom, za Novu godinu i za Queensday.

Bob's Youth Hostel – Nieuwezijds Voorburgwal 92 - (623 00 63 / fax 675 64 46)
Veliki, živ hostel u bučnom centru sa niskim cenama, veoma popularan među bekpekerima. Nalazi se u ulici iza Kraljevske palate na Dam-u, desno od luksuznog tržnog centra Magna Plaza.
Ukus 60-ih, ljudi koji sviraju gitare na pločniku. Višekrevetne sobe,
19 € po osobi po noći, doručak i posteljina uključeni u cenu.

Bulldog – Oudezijds Voorburgwal - 220 (620 38 22)
Renoviran hostel, nalazi se na mirnoj strani Red Lights District-a, 8 minuta peške od Centraal Station. Deo je poznatog Bulldog carstva, lanca coffeshop-ova
u centru. Jednostavne i čiste sobe. Višekrevetne sobe: 22€ - 26€ ,
dvokrevetne: 77€ - 85€, doručak i posteljina uključeni u cenu.

The Flying Pig Downtown – Nieuwendijk 100 – (420 68 22 / fax 421 08 02)
Jedan od boljih hostela u centru, u jednoj od glavnih shopping ulica sa alternativnim buticima, prodavnicama ploča i dj opreme, smart shop-ovima. Ulica počinje od Dam-a i izlazi na Centraal Station. Dostupna kuhinja i bar koji radi celu noć. TV lounge
sa filmovima 24 h. Višekrevetna soba: 30 €, dvokrevetna: 70€ - 80€,
doručak, posteljina, internet, mape – uključeno u cenu; česti specijalni
popusti.Amsterdam, International Budget Hotel

International Budget Hotel – Leidsegracht 76 – (624 27 84 / fax 626 18 39)
Mali prijateljski hotel u nekadašnjem skladištu iz XVII veka, na mirnoj strani kanala blizu Leidseplein i muzeja. Opušten stav prema pušenju. Višekrevetna soba: 30 € , dvokrevetna 100 €, doručak 5€

Meeting Point – Warmoesstraat 14 – (627 74 99 / fax 330 47 74)
Jedan od najalternativnijih hostel u centru Red Lights-a, sa celonoćnim barom i bilijarom, za one koji žele do kraja da istražuju živu atmosferu i upoznaju najrazličitije ljude iz celog sveta. Nalazi se u ulici desno od hotela Krasnapolsky na Dam-u, gde su coffeeshop-ovi jedan do drugog. 18-krevetna soba: 21€, 8-krevetna 25€, doručak 2,5 evra.

Stayokay Vondelpark – Zandpad 5 – (589 89 96 / fax 589 89 55
Jedan od najintimnijih hostela, čije predvorje izgleda kao dnevna soba, 20 minuta peške od Dam-a. Nalazi se pored Vondelpark-a, blizu Leidseplein-a, u muzejskoj četvrti TV lounge, kuhinja, bar i restoran, pušenje zabranjeno. Višekrevetna soba: 24€ - 27€, dvokrevetna 67€ -80€, doručak i posteljina uključeni u cenu.


KARIPSKO CRVENO ZLATO

Aruba
jedno od najmanjih i najlepših ostrva među Malim Antilima, deo je
Kraljevine Holandije, ali uživa potpunu unutrašnju autonomiju i ima
svoju vladu i ustavFini
beli pesak, prijatna tropska klima i tirkizno more glavni su aduti
ostrva Aruba. Prema legendi, njene plaže pripadaju peščanom patuljku
koji se prema svakom zrnu peska ophodi sa mnogo pažnje i ljubavi, pa su zbog toga tako lepe. Imućniji turisti ovde mogu u potpunosti da se opuste i odmore od svih briga koje ih muče. Lagani ritam, zavodljiva priroda i pozitivni domaćini čine da se i najveći mrgudi prepuste čarima malog raja na zemlji.


Mapa i lokacija Arube

Da biste stekli pravu sliku o Arubi, potrebno je da obiđete njene najpopularnije plaže.

Najčistije plaže na svetu


Plaža Palm Beach

Palm Beach jedna je od najvećih i najposećenijih. Njene mirne vode odlične su za plivanje, pogotovo za decu, a u pesku lako mogu da se nađu zanimljive školjke.


Plaža Boca Prins

Boca Catalina je potpuno pusta, ali je idealna za ronjenje zbog brojnih riba i raznolike vegetacije, dok je Boca Prins čuvena kao omiljeno mesto zaljubljenih parova, romantičnih piknika i bega od urbane gužve.


Pelikan

Aruba
privlači i brojne pustolove koji na njenim plažama uživaju u
raznovrsnim vodenim sportovima. Njene plaže su među najčistijim na
svetu, pa je zbog toga na njima strogo zabranjeno pušenje. Ko prekrši ovu zabranu, suočiće se sa kaznom od 190 evra! Arubljani su vrlo ponosni na prirodne lepote svog ostrva i vrlo ozbiljno shvataju ovo pitanje.

Ljubavni tunel


Arikok nacionalni park

Ako
vam dosadi more, lako možete da idete na pešačke ture u Arikok
nacionalnom parku. Bez obzira na broj ljudi u grupi, svi imaju vodiče
koji šetnje prilagođavaju kondiciji posetilaca. Eko-turizam u poslednjih nekoliko godina brzo se razvija na Arubi, pa u Arikok parku organizuju raznovrsne izlete. Ipak, za porodice sa decom daleko su zanimljivije posete farmi leptira, parku magaraca i utočištu ptica. Posetioce intrigiraju i brojne pećine, među kojima je, zbog ljubavnog tunela, najunteresantnija Huliba.


Oranhestad

Vesela atmosfera vlada na celom ostrvu, a naročito u glavnom gradu Oranhestadu u kome se svakog
utorka organizuje fastival hrane, muzike i ručnih radova Bombini (što
znači dobro došli, na jeziku papiamentu). Dobar provod obećava i šareni
autobus "Kuku kunuku", koji svake večeri turiste vodi u obilazak grada, a potom i na nezaboravnu večeru. Aruba pruža bezbroj prilika za pravi odmor iz snova!

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu