Swet Sundjer Boba
Swet Sundjer Boba

Swet Sundjer Boba


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Egipat - Kairo

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Egipat - Kairo taj Pet Nov 04, 2011 3:19 am

Dragana

avatar
Admin
Admin

Zastava EgiptaPOLOŽAJGeogradski položaj Egipta je izuzetno povoljan. Sinajsko polusotrvo predstavlja kopneni most koji povezuje Egipat sa Azijom. Sredozemnim morem povezan je sa Evropom, a Suecki kanal predstavlja važan trgovački čvor između dva kontinenta. Nalazi se u suptropskom pojasu.
RELJEF Egipat obuhvata istočni dio Sahare, sa nizijama zapadno od Nila (najveće rijeke na svijetu) i planinskim uzvišenjima na istoku, u primorju Crvenog mora.

 Na jugu se izdižu Sinajske planine sa najvišim vrhom Gabal Katrina 2637 metara,a prema sjeveru rasprotranjeni su široki pustinjski ravnjaci sa brojnim plodnim oazama.
TLO I VEGETACIJANa riječnim napčavinama tla su ilovasta i sve slanija. U pustinjama prevladavaju gole kamenite površine i pješčane dine, dok se plodnija tla nalaze samo u oazama u Libijskoj pustinji. U dolini i delti Nila je veoma bujna, premda je prirodnig raslinja malo. U uskom pojasu uz sredozemnu obalu nalazi se stepa s niskim grmljem, na Sinaju i u gorskim prejelima Arapske pustinje polupustinja, a sve drugo pustinjska područja.Pustinje zauzimaju 97% površine.PRIVREDA Egipat je jedna od najrazvijenijih država Afrike.Najveći dio svoje privrede je zasnovala na poljoprivredi i turizmu.Iako se još uvijek osjete posljedice kolonijalizma Velike Britanije, Egipat polako podiže svoju privredu.Egipat ima oko 3% obradivog tla i to u dolini i ušću Nila koje se stalno navodnjava. Uzgaja se pamuk(najznačajnija izvozna kultura Egipta), šećerna trska, riža, pšenica, krmno bilje, grah itd. Nomadsko stočarenje je zastupljeno i to koza, ovaca i kamila. Industrija je slabo razvijena, izuzev tekstilne, šećerne, metalurgije i naftne industrije.Nafta je ujedno i najznačajniji izovzni brend Egipta. U ovom sektoru je zaposleno manje od 17% zaposlenog stanovništva.Turizam je najznačaniji sektor Egipta( oko 50% zaposlenog stanovništva. Prihodi od turizma i Suetskog kanala su glavni resursi ove države.STANOVNIŠTVOArapska Republika ima približno 68 000 000 stanovnika. Stanovništvo Egipta čini mješavina arapskih naroda i bamitskih domorodaca. Gustina naseljenosti varira od 3 stanovnika po km2 u pustinjskom dijelu do 1000 u delti Nila. Na oko 5% stanovništva živi preko 90% stanovništva. Etnička struktura je složena, egipćani čine većinu stanovništva.Najzastupljenija religija u Egiptu je Islam.

KLIMAU Egiptu preovladava suptropska pustinjska klima, ali u uskom obalnom pojasu i na sjeveru preovldava sredozemna. Tu zimi padne oko 150 do 200 mm godisnje. U drugim dijelovima padavine su vrlo rijetke, manje od 50 mm godišnje i pojavljuju se u obliku kratkotrajnih pljuskova. Od marta do Septembra čest je hamsin, vruć vjetar iz Libijske pustinje.
KAIRO

Kairo je glavni grad Arapske Republike Egipat i broji 6.8 miliona stanovnika. To je najveći grad Bliskog Istoka i Afrike - 13. na svijetu. Smješten je u dolini Nila na sjeveru Egipta. Najstariji dio grada je na istočnoj strani a desni je izgrađen
po uzoru na Pariz, sa širokim bulevarima, parkovima i otvorenim
prostorima. Mostovi Kairo povezuju sa otocima Giza i Roda. Zapadno od
Gize, u pustinji, je dio drevne nekropole Memphis, sa svoje tri velike piramide, od kojih je jedna Keopsova piramida (jedina ostala od sedam drevnih svjetskih čuda).ZANIMLJIVOSTI Hijeroglifi – jedno od najstarijih pisama ; koristili su ga u Egiptu i dešifrirao ga je Šampolion.

 Knjiga mrtvih – knjiga je nastala od “tekstova”, koji su bili ispisani hirejoglifima i ukrašavali su zideove priamida.Kasnije je ona prepisana na papirus i bila je dostupna svim egipćanima.

 Papirus – 1. bilja sa obale Nila 2. Papir za pisanje koji su egipćani pravili od te biljke.

 Nil – na arpskom al-Nil, rijeka na sjeveroistoku Afrike, dužine 6700 km. Nastaje od Bijelog i Plavog Nila koji se spajaju kod Kartuma. U Egiptu, vodostaj Nila raste u juni i novembru dok je najveću u septembru.
 967-1171 god. – Fatimidi vladaju zemljom i osnivaju Kairo i univerzitet Al-Azar.

 1922. god. – Egipat postaje kraljevina

 1953. god. – Egipat postaje republikaEgipatske piramide

http://swetsundjerboba.forumsr.com/

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu