Swet Sundjer Boba
Swet Sundjer Boba

Swet Sundjer Boba


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Kambodza - pnom pen

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Kambodza - pnom pen taj Pet Nov 04, 2011 5:43 am

Dragana

avatar
Admin
Admin

http://swetsundjerboba.forumsr.com/

2 Re: Kambodza - pnom pen taj Ned Nov 06, 2011 12:37 am

jovana

avatar
Moderatori
Moderatori
Kambodža ima dva sigurna mesta na kojima razvija svoj turizam: Angkor i Pnom Pen. Međutim, ni druge atrakcije nisu zanemarive.
Kambodža izlazi iz dugog procesa oporavka. Poseta ovom krajevstvu i njegovom dragulju, Angkoru, obavezno obuhvata i Pnom Pen. Najlepši kolonijalni grad Indokine u vreme francuskog protektorata postao je prestonica koja nikad ne spava. Urbana košnica sa preko milion stanovnika, u kojoj zbrkano cirkulišu bicikli i motori.
Šetajte se duž keja Sisovata, između Vat Pnoma i Kraljevske palate koja se iviči sa Srebrnom pagodom. Kod ušća reka Mekong, Basak i Tonle Rap se nižu restorani koji se napune posebno uveče.
Turisti mogu da posete muzej Tuol Sleng, koji je nekada bio centar za mučenje i ubijanje S-21. Naime, tokom građanskog rata (1975-1979), u borbi partija život je izgubio 1,5 million ljudi, naročito pod vlašću komunističke partije Crveni Kmeri.
Da biste stigli u Siem Reap, mirno seoce u severozapadnom delu Kambodže, preporučuje se avion. Iako je odavno glavna turistička destinacija zemlje, Ankgor nije izgubio svoju čar. Grad, deo svetskog kulturnog nasleđa, tokom pet vekova najveći kulturni, administrativni i verski centar Jugoistočne azije, poseban je i po svojoj veličini; čak 1 200 hramova na 800 km².

Angkor čuva i svoju živost i uzbudljivost. Turisti ovde sreću budističke sveštenike obavijene u svoje haljine boje šafrana. U unutrašnjosti pet tornjeva koji čine Angkor Vat, glavnu znamenitost mesta, stare žene pale komadiće tamjana. Šiva, Višnu i Buda su ovde, čini se, udruženi.

Angkor Vat bolje od bilo koje druge građevine na svetu izražava sinkretizam dve religije. On svedoči o postepenom prelazu hinduizma u budizam, koji se definitivno nametnuo u 12. veku.
Hodajući nekoliko minuta kroz džunglu, dolazi se do Angkor Toma, varoši utvrđene na 10 km². Bajon, sagrađen u njenom centru, smatra se drugim po redu značajnim mestom Angkora.
Ta Prom je nešto što će vam se odmah svideti. Hram opkoljen džunglom, gde je stogodišnje drveće pustilo svoje ogromno korenje na njegove zidine ocrtane nebeskim igračicama Indre. Priroda na ovaj način podseća da su graditelji Angkora pokušali da ukrote divlju i neprijateljsku prirodu džungle.

Turizam u Kambodži je u ekspanziji! Broj turista stalno raste; 1997.
godine broj turista je bio 60 000, 2002. godine 400 000, 2006. godine
1,5 miliona, 2008. godine 2,2 miliona, a očekuje se da će broj dostići i 3,12 miliona 2010. godine.
Postoji mnogo novih projekata za hotele, a cene su izuzetno pristupačne.

Kambodža, budući da je veoma siromašna zemlja, ima veliku potrebu za novcem koji dolazi od turizma. Vlasti se boje da će Angkor izgubiti na posećenosti, pa stoga promovišu i druge oblasti. Vlada Kambodže razvija kupališni turizam na jugu i ulaže u predele Ratanakiri i Stung Treng koji raspolažu eko-turitičkim atrakcijama.

Novo granično mesto napravljeno na reci Mekong omogućava da se povežu Kambodža i Laos, a još jedno koje se nalazi u provinciji Stung Treng da poveća prolaze ka Vijetnamu. Cilj je da se turistima omogući obilazak nenastanjenih
regija drumom, brodom i avionom, da bi uživali u čistoj vodi i
delfinima slatkih voda, u netaknutim područjima i divljem svetu.

Čini se da će ove alternative olakšati turistički teret Angkora…

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu